Состојки:
400 г исчистена тиква
50 г шеќер за поросување
Кора од еден портокал
0.5 дл ракија
450 г брашно
Прашак за пециво
3 јајца
Цимет
Приготвување:
- Исчистената тиква исечете ја на коцкички и заедно со шеќерот и кората од портокал ставете ја да се вари на тивок оган. Не е потребно да ставате вода затоа што тиквата ќе пушти од својот сок.
- Кога ќе омекне, направете пире, додадете ракија и сок од портокал и измешајте. Тргнете од оган и додадете ги брашното и прашакот за пециво и убаво изматете, а потоа додавајте едно по едно јајце. Ако е тестото ретко, додадете уште малку брашно
- Со две лажици правете топчиња и пржете ги на врел зејтин. Кога ќе се испржат, ставете ги на хартија за да се впие зејтинот, а потоа извалкајте ги во шеќер и цимет.