Кога ви се јаде нешто слатко, но не и преслатко, секогаш е тука киселата павлака на Бимилк којашто освен што е одлична во комбинација со солени јадења, тука е и за да им даде свежа нота на десертите кои многу лесно и брзо можете да ги подготвите и самите.
Кога ќе ја искомбинирате со уште неколку здрави состојки, како што се рогачот и морковите, можете да изедете многу повеќе од количината која вообичаено си ја дозволувате.
Состојки:
4 јајца
100 г гриз
100 г брашно
100 г рогач
2 лажици кафеав шеќер
1 прашок за пециво
кора од 1 портокал
50 г сечкани ореви
сок од пола лимон
250 г моркови
100 мл масло
100 мл млеко
100 г Битолска кисела павлака
1 лажица рум
За кремот:
300 г несолена урда
3 лажици шеќер во прав
100 г кисела битолска павлака
сок од 1 портокал
2 кесички ванилин шеќер
1 шлаг
125 мл млеко (за шлагот)
Приготвување:
Излупете ги и изрендајте ги морковите и прелијте ги со сокот од лимон.
Измешајте ги сувите состојки, гризот, брашното и прашокот за пециво, рогачот, шеќерот, кората од портокал и сечканите ореви.
Изматете ги белките со малку сол во цврста пена. Во друг сад изматете ги жолчките со шеќерот и полека додавајте наизменично од сувата смеса и од млекото, маслото и битолската павлака. Додадете го румот и полека измешајте ги цврсто изматените белки и ситно ренданите моркови.
Ставете ја смесата во намрсено и со трошки поросено тавче и печете 30 минути во загреана рерна на 180 степени.
Извадете кога ќе биде готово и оставете го да се лади.
Кремот подгответе го такашто ќе ја изматите урдата со шеќерот во прав и битолската павлака и две кесички ванилин шеќер. Одделно ќе го направите шлагот (со 125 мл млеко) и ќе го додадете во кремот.
Кремот нанесете го врз тестото и се заедно ставете во фрижидер добро да се излади.