Состојки:
3 јајца на собна температура
224 г масло
3 лажички екстракт од ванила
200 г шеќер
2 тиквички
375 г брашно
1 лажичка сол
1 лажичка сода бикарбона
400 г боровинки
За кремот:
226 г путер на собна температура
400 г шеќер во прав
Сок и кора од 1 лимон
лажица екстракт од ванила
1/8 лажичка сол
Приготвување:
Загрејте ја рерната на 200 степени. Подгответе две тавчиња за печење такашто ќе ги намачкате со путер и ќе ги поросите со брашно.
Излупете ги, изрендајте ги и исцедете ги тиквичките од течноста.
Во голем сад со миксер изматете ги јајцата, маслото, ванилата и шеќерот. Додадете ги тиквичките.
Полека додадете ги и брашното, солта, прашокот за пециво и содата. Нежно помешајте ги внатре и боровинките. Поделете го тестото рамномерно во двете тавчиња.
Печете 35-40 минути. Оставете ги да се оладат во тавчињата околу 20 минути а потоа превртете ги на чинија и оставете сосема да се изладат.
Крем:
Изматете ги путерот, шеќерот и солта додека убаво не се соеиднат. Додадете го сокот од лимон и мешајте уште 3-5 минути додека не се направи крем.
Додадете ја и ренданата кора од лимон.
Намачкајте ја едната кора, прекријте ја со другата кора, премачкајте ја и неа со кремот па украсете ја со остатокот од боровинките.