Состојки:
105 г путер
100 г кафеав шеќер
60 г пире од тиква
1 ванилин шеќер
200 г брашно
Пола лажичка сода бикарбона
Полла кесичка прашок за пециво
Прстофат сол
Состојки за глазура:
115 г путер
Пола кесичка ванилин шеќер
300-360 г шеќер
Мешавина од цимет, ѓумбир, каранфилче, мускатно оревче, пимент
Приготвување:
Додека рерната се грее на 180 степени, измешајте ги путерот и шеќерот со миксер. Додадете ги пирето од тиква и ванилиниот шеќер и мешајте додека смесата не се хомогенизира. До рачна мешалка додадете го остатокот од состојките и ешајте. Смесата би требало да стане мека.
Формирајте топчиња и ставајте ги врз хартија за печење, оддалечени едно од друго и сплескајте ги по малку. Печете 8-10 минути. Оставете ги да се оладат.
За глазурата изматете ги путерот, ванилиниот шеќер и 300 г шеќер. Ако глазурата не е доволно густа, додадете постепено уште 60 грама, по една лажица. Додадете ги зачините и мешајте додека смесата не стане хомогена. Кога ќе се оладат кексите, ставете ја глазурата.