Состојки:
3 шолји брашно
1/2 лажичка сол
1/2 лажичка лук во прав
1 лажица прашок за пециво
1 шолја путер, ладен исечен на коцки
1 шолја рендан кашкавал
1 шолја млеко
Суви зачински билки.
Приготвување:
- Загрејте ја рерната на 200 степени и ставете хартија за печење во тепсијата. nje.
- Во голем сад измешајте ги брашното, солта, лукот и прашокот за пециво. По желба ставете и некои зачини како рузмарин, оригано и слично.
- Во сувите состојки додадете го путерот исечен на коцки и добро измешајте. Во смесата ќе се направат грутчиња со големина на грашок.
- Помешајте ги и кашкавалот и млекото и со раце замесете го тестото, не не премногу за да не биде набиено.
- Ставете го тестото на набрашнета површина и раширете го во круг со дебелина околу 2.5 – 3 цм. Со чаша вадете тркалезни форми и редете ги врз хартијата за печење а потоа премачкајте ги со растопен путер.
- Печете ги околу 10-15 минути.