Еве што ви треба за оваа варијанта.
Состојки:
500 г брашно
1 инстант квасец
2 лажици мед
6 лажици јогурт
2 лажици растопен путер
1 лажичка сол
250 мл млака вода
Сусам за поросување
Стопен путер или масло за премачкување
Приготвување:
Измешајте ги брашното и инстант квасецот па направете во средината вдлабнатина и во неа додадете ги медот, јогуртот, путерот и солта. Мешајте се полека додавајќи млака вода. Потоа месете го тестото со рака. Префрлете го на работна површина и добро измесете го. Измесеното тесто премачкајте го со малку путер или масло, покријте го со чиста крпа и оставете го на топло да се дуплира. Потоа вратете го на работната површина и удрете го тестото за да се издува воздухот од него и малку премесете го.
Поделете го тестото на 8 (или на 12 лепчиња, доколку сакате помалечки) и секое расукајте го во овална форма на дебелина од околу 1 цм. Загрејте една голема гусана тава за да биде многу врела, а потоа намалете ја температурата.
На загреана тава печете ги лепчињата, секое по 3-4 минути од секоја страна. Немојте да печете повеќе од две лепчиња наеднаш. Кога се готови, премачкајте ги со стопен путер и поросете со сусам.