Како делуваат неколку чешниња лук на вашиот организам?

Лукот е многу здрав и познат по своите антибактериски, антигабични, антиоксидантни дејства и делува за само неколку часа.

0
1591

Изедете неколку чешниња пржен лук и видете што се случува со вашето тело во следните 6 часа.

Лукот е многу здрав и познат по своите антибактериски, антигабични, антиоксидантни дејства. Освен тоа, ги убива клетките на ракот, лекува воспаленија, го јакне нашиот имунитет.

Обично е добро да се консумираат 2 чешниња лук дневно. Кај некои состојби е потребно и повеќе, но треба да се провери дозата во заисност од тоа што лекувате.

Лицата кои имаат проблеми со варењето, треба да знаат дека е лукот потежок за варењето и како таков треба да се избегнува.

Еве што се случува во вашиот организам откако ќе изедете неколку чешниња лук испечени на маслиново или кокосово масло.

Првиот час по консумирањето – се разградува.
После 2 до 4 часа – ги убива канцерогените клетки.
После 4 до 6 часа – се исфрла вишокот на течност и ги согорува мастите.
После 6 до 7 часа – делува против бактериите и габите и ги спречува воспалителните процеси.
После 10 часа – го чисти вашиот организам од токсини.

За да го искористите најдобро благотворното дејство на лукот, потребно е да го консумирате на вистински начин:

Пред консумацијата згмечете го, за да с епредизвика ензимска реакција.
Секој ден јадете најмалку три чешниња.
Најдобро е да се консумира сиров затоа што тогаш има најмногу витамини.
Ако го обработувате термички, тоа нека биде што пократко.

Доколку се грижите поради здивот, голтнете цело чешне без џвакање.

Лукот е антигабично средство кое лекува и помага кај многу болести. Сѐ што ви треба се 10 чешниња лук на 1 литар топла вода.

Ако имате забоболка најдобро ќе ви помогне ако го ставите лукот во внатрешниот дел од образот веднаш до болниот заб и набрзо ќе почувствувате олеснување.

Тој е незаменлив природен антибиотик. Неговите противвоспалителни својства им се познати на сите.

Последните истражувања потврдиле дека ја уништува дури и златната стафилокока.

Против овие бактерии се немоќни многу синтетички антибиотици.

Најдобрите природни антибиотици за грло се наоѓаат во лукот.

Поточно, неговата лековита состојка алицин, делува антивирусно и антигабично.

Се препорачува за лекување на зимски инфекции и настинки.