Следете ги инструкциите кои ги најдовме ТУКА.
Најпрвин подгответе ги сите потребни состојки потребни за чизкејк за 6 до 8 лица:
200 грама интегрални кекси или дигестивни колачиња
1/2 чаша стопен путер
500 грама крем сирење
1/2 чаша тежок крем за колачи
1/2 чаша шеќер
1 лажичка екстракт од ванила
2 лесно изматени јајца
1 лажичка пченкарен скроб
250 грама јагоди и 1 лажица слаткарски шеќер за сос
Здробете ги кексите во поголем сад.
Гмечете го кексите со толчник додека не се распаднат целосно.
Додадете го стопениот путер и измешајте.
Истурете ја смесата во садот за торта. Најдобро е да се користи силиконски или метален сад. Ако ја користите металната верзија, најдобро е да земете таков со подвижни рабови. Започнете со притискање на тестото надолу со користење на задниот дел од лажицата.
Додека притискате надолу, проверете дали рабовите на кората лесно се вртат угоре. Не ја притискајте премногу смесата, во спротивно вашата кора ќе стане премногу тешка. Чувајте ја во фрижидер најмалку 2 часа, или додека кората не се зацврсне.
Пригответе го филот. Загрејте ја рерната на 200°Ц.
Ставете го сирењето во сад, а потоа додадете го кремот и измешајте.
Додадете ги јајцата и повторно измешајте.
Додадете го шеќерот.
Додадете ги скробот и екстрактот од ванила.
Израмнете ја површината со помош на шпатула. Печете 40 минути.
Сега, тука е тајната за совршено испечен колач: кога центарот од колачот сѐ уште малку се ниша кога ќе го допрете тавчето за торта, тогаш знаете дека е готово.
Исклучете ја рерната и оставете го колачот во рерната уште 15 минути.
На овој начин можете да бидете сигурни дека вашиот колач нема да се скрши или да испука.
Додека колачот се пече, подгответе го сосот од јагоди. Оставете 4 јагоди за украсување.
Измијте ги преостанатите јагоди и мешајте заедно со шеќерот, додека не добиете мазна смеса.
Доколку е потребно, поминете го сосот преку цедилка за да се ослободите од сите делови од јагоди кои нема да се измешаат.
Ставете го сосот во фрижидер додека не дојде време да го искористите.
Извадете го од рерната и оставете го да се олади до собна температура. Потоа ставете го во фрижидер на најмалку 6 часа, или идеално преку ноќ. Тоа е уште една тајна за да се избегне термичкиот шок што може да предизвика пукнатина на колачот.