Како да ја зачувате свежината на лебот подолго?

Дали секогаш фрлате леб затоа што ви мувлосал и станал тврд? Со овие трикови, можете да го задржите вашиот леб подолго свеж и да заштедите

0
321

Ставете го во две, наместо во една кеса. Прво ставете го лебот во хартиена кеса, а потоа и во пластична. Првата ќе ја апсорбира влагата, а втората ќе ја ограничи изложеноста на лебот на воздух. Ова ќе го спречи да се исуши и да отврдне.

LEAVE AT ROOM TEMPERATURE FOR NO MORE THAN TWO DAYS

Не го оставајте подолго од два дена на собна температура. Ако просторијата е влажна, постои поголема шанса лебот да мувлоса. Во овој случај, замрзнете го додека е сè уште свеж.

KEEP AWAY FROM DIRECT SUNLIGHT

Не го изложувајте на директна сончева светлина. Најдобро место за чување на леб е кутијата за леб.

FREEZE THE BREAD

Замрзнете го лебот. Ова добро функционира со исечен леб. Јадете колку што можете додека е сè уште свеж, а потоа ставете го во замрзнувачот. Можете да си загреете во тостер толку парчиња колку што ви требаат. Само знајте дека секогаш треба да го замрзнете лебот, наместо да ставате во фрижидер, бидејќи температурата на вашиот фрижидер всушност ќе ја забрза работата.

GET BIG LOAVES

Во принцип, поголемите и погустите видови на леб ја задржуваат свежината подолго (мислиме на рустикален леб или на пример, леб од кисело тесто).

STORE WITH A DAMP CLOTHНавлажнете ја крпата со вода и завиткајте го лебот. Ова ќе го спречи да изгуби премногу влага.

BONUS TIP: HOW TO REVIVE STALE BREADАко не ги следевте упатствата и дозволивте лебот да се стврдне, има уште еден трик за да го повратите во живот.

Ставете го лебот со неколку стапчиња целер во кесичка со затварач и оставете го неколку часа. Влагата од целерот ќе го заживее лебот без да остави силен вкус, и ќе може повторно да се јаде!