Каде грешиме и кои лековити својства ги губиме кога ја вариме пченката?

Освен што е вкусна, оваа летна намирница е и многу здрава, но кога ја вариме сите правиме една грешка – ја видиме т.н.пченкарна свила од кочанот

0
923

Малкумина се оние кои не сакаат пченка, а најчесто ја консумираме варена. Но речиси сите ја правиме истата грешка. Ја вадиме пченкарната свила од кочаните.

Еве неколку причини поради кои заедно со пченката треба да ја изедеме и неа:

Спречува настанување камења во бубрезите

Делува како природен диуретик и поттикнува исфрлање на вишокот течност од организмот

Го снижува нивото на шеќер и холестерол во крвта

Богата е со калиум кој поттикнува згрутчување на крвта.

Ако не можете да ја јадете пченката заедно со свилата, консумирајте ја пченкарната свила посебно. Одвојте ја од пченката и проварете ја во малку вода. Исцедете ја и кога ќе се олади испијте ја течноста како чај.

Напомена: Чајот од пченкарна свила не им се препорачува на трудници затоа што може да дојде до прерани контракции.

Фото: Pixabey