Малкумина се оние кои не сакаат пченка, а најчесто ја консумираме варена. Но речиси сите ја правиме истата грешка. Ја вадиме пченкарната свила од кочаните.
Еве неколку причини поради кои заедно со пченката треба да ја изедеме и неа:
Спречува настанување камења во бубрезите
Делува како природен диуретик и поттикнува исфрлање на вишокот течност од организмот
Го снижува нивото на шеќер и холестерол во крвта
Богата е со калиум кој поттикнува згрутчување на крвта.
Ако не можете да ја јадете пченката заедно со свилата, консумирајте ја пченкарната свила посебно. Одвојте ја од пченката и проварете ја во малку вода. Исцедете ја и кога ќе се олади испијте ја течноста како чај.
Напомена: Чајот од пченкарна свила не им се препорачува на трудници затоа што може да дојде до прерани контракции.
Фото: Pixabey