Со една лажица маслиново масло против деменција и рак

Маслиновото масло се користи одамна и во кулинарството и во функција на здравјето. Она што маслиновото масло го прави супер храна е високото ниво на мононезаситени масти, посебно олеинска киселина и различни антиоксиданти. Еве зошто секој ден треба да консумирате по 1 лажица маслиново масло:

0
731

Антиканцерогено својство

Својствата на екстрадевственото маслиново масло помагаат против неколку видови на рак. Кога се правени истражувања, најдобри резултати се покажале во случај на ракот на дојка и органите за варење.

Деменција

Една од причините за Алцхајмерова болест е зголемената акумулација на бета-амилоиди во мозокот: Тимот на експерти од Универзитетот Монро во Лујзијана откриле дека олеоканталот, соединение кое се наоѓа во екстрадевственото маслиново масло има моќ да го контролира нивото на бета-амилоиди и значајно го зголемува неговото чистење.

Шеќер во крвта

Екстра девственото маслиново масло може да биде од помош во лекувањето на дијабетес 2.

Крвен притисок

Студијата објавена во стручното списание Archives of Internal Medicine, покажала дека учесниците со висок крвен притисок на крај го намалиле консумирањето на лекови благодарение на тоа што земале 30-40 г маслиново масло секое утро.