За оваа пита не ви треба многу време, ниту пак голема вештина. Едноставна е за подготовка, а ако ги сакате сливите во кнедли, колачи, и пити, сигурно ќе ви се допадне.
Состојки:
За тестото:
250 г брашно
130 г путер
50 г шеќер во прав
Сол на врв од ножот
1 јајце
1-2 лажици ладна вода
За франгипане филот:
150 г мелени бадеми
100 г путер
80 г кафеав шеќер
2 помали јајца
Сол на врв од ножот
1 ванилин шеќер
1 лажица рум
Пола лажичка цимет
И уште:
10-15 големи сливи
За поросување:
Шеќер во прав
Приготвување:
Направете го прво тестото. Ставете ги во сад брашното, шеќерта и солта, измешајте па додадете го ладниот и на коцки исечен путер. Со прсти изработете ги брашното со путерот сѐ додека не добиете убава песоклива смеса. Додадете јајце и една до две лажици ладна вода па замесете компактно тесто. Ако ви се лепи, додадете уште малку брашно и завиткајте го тестото во проѕирна фолија и оставете го во фрижидер да одмори барем 30 минути.
Во меѓувреме направете го филот: ставете го во сад омекнатиот путер, додадете ги шеќерот и ванилиниот шеќер и сѐ измешајте добро со миксер. Потоа додадете ги јајцата и мешајте додека не се соединат со путерот. Потоа додадете ги румот, циметот и мелените бадеми и уште еднаш кратко измешајте. Ставете го во фрижидер да се стегне додека не ги приготвите сливите.
Измијте ги сливите и извадете ги семките, па скеоја исечете ја на четвртинки.
На хартија за печење расукајте го тестото, премачкајте го со филот, но оставете барем 8 см од работ. Распоредете ги рамномерно сливите, превиткајте ги рабовите од тестото навнатре за да не истече филот и вака подготвената пита префрлете ја во загреана рерна на 180 °C и печете околу 35-40 минути.
Извадете ја од рерна, почекајте да се олади и поросете ја со шеќер во прав.