Состојки:
200 г путер
200 г црно чоколадо
130 г ржано брашно
25 г какао
1 прашак за пециво
4 јајца
150 г кафеав шеќер
4 лажици инстант кафе (се мисли на веќе направено кафе)
2 лажички екстракт од ванила
125 г лешници
Приготвување:
- Загрејте ја рерната на 180 степени
- Премачкајте го калапот со путер
- Остатокот од путер и чоколадо стопете ги на пареа.
- Во друг сад помешајте ги брашното, какаото и прашокот за пециво.
- Изматете ги јајцата и шеќерот па додадете ги кафето и екстрактот од ванила. Полека додавајте ја мешавината од сувите состојки, стопеното чоколадо и мелените лешници.
- Ставете ја смесата во калапот за печење и печете околу 45 минути, додека површината од колачот не почне да распукува.
- Не го сечете пред да се олади.