„Албино“ патлиџан

0
647

Прво што ќе помислите ако досега не сте виделе бел „модар“ патлиџан е дека белата боја е грешка на природата. Всушност, станува збор за поинаков вид кој се нарекува јапонски патлиџан.

Овој јапонски патлиџан има бела боја и облик на јајце што го оправдува и називот
Eggplant, наспроти обичниот патлиџан кој има виолетова боја. Билката е многу плодна и ќе раѓа плодови се додека редовно ги берете. Понекогаш плодовите можат да бидат и бледо жолти, но тогаш имаат тенденција да бидат горчливи.
Инаку, белите патлиџани се повкусни од модрите и во себе немаат горчина.