Канелони со спанаќ и рикота

0
564

Состојки:

400 г свеж спанаќ

20 г пињоли

200 г рикота (може и свежа урда)

3 јајца

сол, црн пипер, маст или зејтин

1 чешне лук

16 канелони

Пармезан

100 г павлака

Приготвување:

Го бланшираме спанаќот, го оставаме да се олади и го сечкаме. Намрсете го садот за печење и загрејте ја рерната на 200 степени.

Пињолите кратко пропржете ги. Помешајте го сирењето со едно јајце и додадете сол и црн пипер. Исечкајте го лукот и додадете го во смесата. Пињолите исечкајте ги и додадете ги, а на крајот се додава и спанаќот. Со оваа смеса ги полниме канелоните и ги редиме во садот за печење. Ги поросуваме со пармезан, а преостанатите јајца ги мешаме со павлака и со оваа смеса ги преливаме канелоните.

Се пече околу 35 минути и се служи топло.

Преземено од ТУКА.