Ставете го во две, наместо во една кеса. Прво ставете го лебот во хартиена кеса, а потоа и во пластична. Првата ќе ја апсорбира влагата, а втората ќе ја ограничи изложеноста на лебот на воздух. Ова ќе го спречи да се исуши и да отврдне.
Не го оставајте подолго од два дена на собна температура. Ако просторијата е влажна, постои поголема шанса лебот да мувлоса. Во овој случај, замрзнете го додека е сè уште свеж.
Не го изложувајте на директна сончева светлина. Најдобро место за чување на леб е кутијата за леб.
Замрзнете го лебот. Ова добро функционира со исечен леб. Јадете колку што можете додека е сè уште свеж, а потоа ставете го во замрзнувачот. Можете да си загреете во тостер толку парчиња колку што ви требаат. Само знајте дека секогаш треба да го замрзнете лебот, наместо да ставате во фрижидер, бидејќи температурата на вашиот фрижидер всушност ќе ја забрза работата.
Во принцип, поголемите и погустите видови на леб ја задржуваат свежината подолго (мислиме на рустикален леб или на пример, леб од кисело тесто).
Навлажнете ја крпата со вода и завиткајте го лебот. Ова ќе го спречи да изгуби премногу влага.
Ако не ги следевте упатствата и дозволивте лебот да се стврдне, има уште еден трик за да го повратите во живот.
Ставете го лебот со неколку стапчиња целер во кесичка со затварач и оставете го неколку часа. Влагата од целерот ќе го заживее лебот без да остави силен вкус, и ќе може повторно да се јаде!