Состојки:
5 јајца
120 г шеќер
125 г путер
40 г црно чоколадо
250 г мелен афион
Мармалад од кајсии
За преливот:
3 лажици масло
100 г црно чоколадо
Приготвување:
Вклучете ја рерната на 180 степени. Земете тепсија со димензии 18-23 и ставете хартија за печење.
Одвојте ги белките од жолчките. Изматете ги белките во цврст снег, а жолчките матете ги со шеќерот. На тивок оган стопете ги путерот и чоколадото, оставете ги да се подизладат па додадете ги во нив изматените жолчки и макот. Добро соединете и додадете во смесата 1-2 лажици од изматените белки и добро измешајте, за смесата малку да се разреди. Сето ова ставете го остатокот од изматените белки па полека со лажица соединете ја смесата и ставете ја во подготвената тепсија и во рерна. Печете 20 минути, па извадете го колачот.
Префрлете го во чинија и премачкајте го со мармаладот од кајсии. А откако ќе се подизлади прелијте со глазуратa од чоколадо и масло.