Состојки:
100 г брашно од хељда
150 г интегрално брашно
125 г путер
50 г кафеав шеќер
2 јајца
Прстофат сол
4 јаболки
2 лажици мед
1 лажичка цимет
1 лажичка екстракт од ванила
Приготвување:
Од 1 јаје, брашното, шеќерот, солта и путерот, замесете тесто и оставете го околу 30 минути во фрижидер.
Во меѓувреме, подгответе ги јаболките, изупете ги и исечете ги на кришки па помешајте ги со циет, ванила и мед.
Расукајте го тестото на дебелина од околу 2ммм во форма на круг. Ставете го во тепсија обложена со хартија за печење и наредете ги јаболката одозгора но оставете околу 2 цм простор по рабовите.
Работ премачкајте го со изматено јајце па преклопете го преку јаболката и одново премачкајте го и однадвор.
Печете околу 30 минути на 200°C.