Состојки:
Кростата
225 гр путер
½ шолја шеќер
2 шолји брашно
1/8 лажичка сол
Фил
6 јајца
2 ½ шолји шеќер
2 лажици кора од лимон
1 шолја сок од лимон
1 шолја брашно
шеќер во прав
За потенок фил
4 јајца
1 2/3 шеќер
1 лажица + 1 лажичка кора од лимон
2/3 шолја сок од лимон
2/3 шолја брашно
Приготвување:
1. Измешајте ги путерот и шеќерот со миксер. Додајте ги брашното и солта. Од смесата направете топка, измесете ја со раце и притиснете ја врз дното на тавата. Ставете ја во фрижидер да се олади.
2. Печете 15-20 минути на 190 степени. Потоа оставете да се олади.
3. За филот: измешајте ги јајцата, шеќерот, кората од лимон, сокот од кората и сокот од лимон и брашното. Сипете ги врз кростатата и печете уште 30-35 минути.
4. Оставете да се олади, па исечете на коцки и посипете со шеќер во прав.