Состојки:
2 лажици маслиново масло
1 благ кромид, на четвртинки исечкан
1 црвен кромид, на четвртинки
3 мали жолти кромида, на осминки
2 лажици суво бело вино
2 шолји зеленчукова супа
½ лажичка мед
1 китка мајчина душичка
4 филии леб
60 г кашкавал еменатал или грејер, рендан
Приготвување:
1. Загрејте една лажица масло и додадете ги благиот и црвениот кромид. Покријте и нека се крчка 15-20 минути, додека кромидот добие кафена боја.
2. Загрејте 1 лажица масло и додадете го жолтиот кромид и пржете 5 минути. Тргнете на страна 12 парчиња од кромидот и исечкајте го остатокот од кромидот.
3. Додадете го жолтиот кромид на благиот и црвениот кромид. Пржете откриено, 5 минути или додека добие кафена боја. Додадете го виното, пржете 1-2 минути или додека најголемиот дел од течноста испари.
4. Сипете ги супата, медот и мајчината душичка, ставете сол и пипер, полуоткриено нека се вари 10-20 минути, додека поголемиот дел од течноста испари.
5. Потпечете ги филиите леб во рерна. Врз нив наредете ¼ шолја од смесата со кромидот, а врз тоа ставете кашкавал. Ставете 3 крукчиња од кромидот што го оставивте на страна. Нека се пече 2-3 минути, додека се стопи кашкавалот.