Есента е богата со преубави плодови па обидете се да ги искористите во сите можни варијанти. Зошто да не направите нешто ново и поинакво?
Состојки:
3 поголеми дуњи
500 г пилешко бело месо
1,5 дцл масло
1 дцл бело вино
2 дцл вода
3 лажици брашно
1 лажичка шеќер
1 лажица зачини
Приготвување:
Исечете ги дуњите на кришки, извалкајте ги во брашно и пржете ги на зејтин додека не се заруменат.
Извадете ги од зејтинот и во истиот потоа испржете го пилешкото исчеено на коцки кои прво ќе ги извалкате во брашно.
Во тавата со прженото месо, додадете вода, вино и зачини, вратете ги дуњите назад оставете се заедно да се вари уште 10 минути.