Состојки:
270 г брашно
1 лажичка прашак за пециво
Прстофат сол
200 г шеќер
1 ванилин шеќер
100 г мелени лешници
3 јајца
170 г путер
½ лимон
300 г кисела павлака
1 пудинг од ванила
750 г круши
1 лажица шеќер во прав
Приготвување:
- Загрејте ја рерната на 180 степени. Намрсете го калапот на кој може да му се одвои дното.
- Помешајте ги брашното, прашокот за пециво, солта, 150 г шеќер, ванилин шеќер и лешници. Изматете едно јајце. Стопете го путерот.
- Замесете тесто и додадете ги јајцето и путерот па направете трошки. Пола од трошките распоредете во калапот а преостанатите ставете ги во фрижидер на 1 час.
- Печете го тестото околу 10-15 минути па оставете го да се олади. Измијте го лимонот, исцедете го сокот, а кората изрендајте ја.
- Изматете ги павлаката, сокот и кората од лимон, преостанатиот шеќер, преостанатите јајца и прашокот за пудинг. Излупете ги крушите и исечете ги на дебели парчиња.
- Намачкајте го кремот врз тестото, распоредете ги одозгора крушите, поросете со преостанатите трошки и печете околу 45 минути.
- Оставете да с еолади и поросете со шеќер во прав.