Состојки:
1 шолја пченкарно брашно
1/2 шолја бело брашно
1 1/2 лажичка сода бикарбона
1/2 лажичка сол
1/2 лажичка црвен пипер
2 лажички ким
6 лажици путер
2 лажици мед
1 шолја матеница (солена сурутка)
1 јајце
1 1/2 шолја пченка
1 авокадо исечено на коцки
Сок од пола лимета
Приготвување:
- Загрејте ја рерната на 200 степени. Ставете во тркалезен калап (размер 22 cm) 2 лажици путер и ким и ставете го калапот во рерна да се грее додека го приготвувате остатокот.
- Помешајте ги сувите состојки: брашно, пченкарно бреашно, сол, црн пипер, сода бикарбона. Преостанатиот путер помешајте го со медот. Матеницата помешајте ја со јајцето, а со сокот од лимета накапете ги авокадото и пченката.
- Ставете ја смесата од мед и путер во смесата од матеница и јајце. Додадете ги сувите состојки и авокадото со пченка и се добро измешајте за состојките да се соединат. Извадете го загреаниот калап и префрлете ја во него смесата за лебпечете во загреана рерна 30 – 40 минути.
Послужете оладено на собна температура.