Состојки:
Ориз
Свеж магдонос
Печени кикирики
Брокула
Црвена, жолта и зелена пиперка
Ѓумбир
Сол, црн пипер
суво грозје
Маслиново масло
Мед
Приготвување:
- На маслиново масло пропржете ги свежо ренданиот ѓумбир и оризот, па додадете вода во однос 1:3 и зачинете.
- Кога водата речиси ќе испари, тргнете го оризот од рингла, додадете ги кикириките, сувото грозје и свежо исечканиот магдонос и оставете го поклопен.
- Брокулата сварете ја кратко во солена вода и ставете ја како гарнир, заедно со сечканите свежи пиперки и по желба, прелијте со малку мед.
- За „месојадците“, во гарнирот додадете го јадењето со месо од кое ви останала од претходно помала количина.