Состојки:
1/2 чаша јачмен
2 лажици плус 2 лажици маслиново масло
5 големи моркови (2 чаши)
1 лажиче ким
1/4 чаша фстаци
1 чаша варен наут
4 млади кромитчиња
1/4 чаша сечкано свежо нане
2 лажици сок од лимон
4 чаши рукола
Приготвување:
1 Ставете 4 чаши вода во тенџере и кога ќе зоврие ставете го јачменот. Намалете ја температурата и варете го 20 минути. Исплакнете под млаз ладна вода и оставете го на страна.
2 Ставете 2 лажици маслиново масло во голема тава на средна температура. Додадете ги морковите и кимот и промешајте. Динстајте ги десетина минути, па додадете ги фстаците и динстајте уште 2-3 минути. Префрлете ги во сад за салата и додадете ги јачменот, наутот, нането, кромитчето, сокот од лимон и 2 лажици маслиново масло. Зачинете со сол и со црн пипер, покријте и оставете во фрижидерот да отстои 2 часа или преку ноќта.
3 Пробајте и по желба додадете уште сок од лимон, маслиново масло, сол и црн пипер пред да сервирате. Сервирајте со свежо исечкана рукола и поросте со ким.