Состојки:
1 пакување бисквити
1 кг павлака
150 мл млеко
9 лажици шеќер
1 тегла компот од вишни (можете да употребите и свежo овошје во зависност од сезоната и по свој избор)
Приготвување:
- На рамна чинија или на послужавник свртен наопаку направете подлога од бисквитите кои на кратко претходно ги макате во млеко.
- Измешајте ги во еден сад павлаката и шеќерот и нанесете од смесата врз првиот ред бисквити. Одозгора ставете од вишните од компотот и дозволете да ви капнува и од течноста, тортата така ќе биде посочна.
- Направете уште два реда на истиот начин, а завршете со смесата од павлака и со вишни или, доколку имате, украсете ја со шлаг.
- Тортата е поубава доколку малку отстои, па не е лошо да ја направите од вечер и да ја оставите во фрижидерот.