Чоколадото долго време се користи за лекување на многу здравствени проблеми, но повеќето луѓе го сметаат за десерт и го јадат после оброк или ужина. Сега ќе имате изговор со него да го започнете денот.
Имено, на порталот Bright Side, ги истражиле сите придобивки на чоколадото како утрински оброк и даваат неколку предлози како да се вклучи во најважниот оброк во денот.
Еве зошто – особено црното чоколадо, она со висок процент на какао – може да биде добар избор во раните утрински часови.
1. Ја стимулира функцијата на мозокот
Луѓето кои јадат темно чоколадо барем еднаш неделно имаат подобри резултати на разни тестови на когнитивната способност и меморијата, покажа истражувањето.
Флаванолите во какаото го стимулираат протокот на крв во мозокот и се групираат во деловите на мозокот кои се одговорни за учење и меморија. Значи, ако сакате да го активирате вашиот мозок, особено пред испит, чоколадото наутро е дел од добрата стратегија за ова.
2. Ја потиснува желбата за храна
Јадењето чоколадо изгледа како последна техника за слабеење, но неколку коцки чоколадо наутро навистина можат да ја намалат желбата за лоша храна во остатокот од денот.
Тоа помага во регулирање на апетитот и го намалува ризикот од прејадување, покажуваат истражувањата. Исто така, докажано е дека калоричен појадок кој вклучува чоколадо ни помага да внесуваме вкупно помалку калории во текот на денот.
3. Го подобрува расположението
Утрата може да бидат тешки и подобро е на почетокот од денот да се доведете во вистинско расположение. Чоколадото може да го подобри вашето расположение и да ги поттикне позитивните чувства.
Јадењето чоколадо го стимулира производството на ендорфин и интеракцијата со останатите хемикалии кои ве поттикнуваат да се чувствувате добро – серотонин и допамин. Чоколадото е инаку познато по своето антидепресивно дејство.
4. Добро е за целокупното здравје
Луѓето кои јадат повеќе чоколадо на ден имаат помал ризик од срцеви заболувања и мозочен удар. Јадењето темно чоколадо е одличен тренинг за срцето: го намалува крвниот притисок и помага за опуштање на крвните садови, благодарение на азотен оксид што го произведуваат флавоноидите.
Здрави количини на темно чоколадо богато со какао исто така можат да го подобрат начинот на кој нашето тело ја метаболизира гликозата, а со тоа помага во борбата против дијабетесот. Конечно, црното чоколадо може да го намали нивото на лош или ЛДЛ холестерол, кој може да ги затне артериите и да го зголеми нивото на добар или ХДЛ холестерол.
5. Ја подигнува енергијата
Какаото содржи и кофеин. Количината може да варира, но потемното чоколадо содржи повеќе кофеин, додека во белото го нема. И, како и другите намирници со кофеин, чоколадото ве прави побудни.
Друга хемикалија од какаото што функционира вака е теобромин – му дава горчлив вкус на чоколадото и го зголемува нивото на енергија, токму она што ви треба наутро.
6. Го зајакнува имунолошкиот систем
Покрај сите други придобивки, чоколадото е полно со хранливи материи. Секое парче црно чоколадо со 70% какао содржи антиоксиданти (дури и повеќе од зелениот чај!), Како и калциум, бакар, калиум и магнезиум. Флаванолите ќе помогнат да се потисне оштетувањето на клетките предизвикано од оксидантите на кои сме изложени секојдневно, како што се чад од цигари, загадување на воздухот и алкохол. Значи, заштитете се со какао пред да излезете од дома.
7. Помага при утрински тренинг
Темното чоколадо ги зголемува нивоата на азотен оксид и обезбедува подобро закрепнување и раст на мускулите, па затоа е добра идеја да додадете малку темно чоколадо или какао на утринскиот оброк пред или после тренингот.
Идеи за чоко-појадок
Ако не сте за грицкање чоколадо рано наутро, ставете парче чоколадо во протеински шејк или смути за да го збогатите својот здрав појадок.
Заборавете на утринскиот чај или кафе, топлото какао е уште подобар избор. Или мока, пијалак базиран на кафе со дополнително топло чоколадо.
Ако сами печете леб или печива, додадете какао во тестото. Или додадете чоколадни плочки. Патем, чоколадото оди добро во леб од банана.
Можете да додадете чоколадни плочки или какао во прав и во овесната каша или во својата домашна гранола.
Фото: Pixabay