Состојки:
За тестото:
700 г брашно
1 сув квасец
450 мл млака вода
2 лажички сол.
1 лажичка шеќер
За филот:
5 китки млад кромид
500 г урда или 300 г сирење.
За премачкување:
150 г путер
1 јајце
Црвен пипер
Сусам
Приготвување:
Се активира квасецот во водата со едно мало лажиче шеќер. Се додаваат брашното и солта и се замесува меко тесто.
Се остава да се одмори 10 минути. За тоа време се сечкаат 5 китки млад кромид, кој се стиска со раце за да омекне. Се додава 500 г урда или 300 г сирење.
Тестото се дели на 6 топчиња. Се расукува првото топче во големина на тавата во која ќе се пече. Се топати 150 г путер. Се премачкува првата кора со путер и се става од филот. Иста е постапката и со другите пет кори. Се ставаат една врз друга и се притискаат со раце за да се слепат. На крај се поминуваат уште малку со сукало. Последната кора се мачка со путер, па со јајце и се поросува со црвен пипер и сусам.
Се сечат ленти дебели колку два прста и секоја се врти во спирала. Се реди во тава, правоаголна или тркалезна, по ваш избор.
Се покрива со крпа и се остава да нарасне 1 час.
На крај се премачкува уште еднаш со јајце.
Се пече прво на 200 степени, па се намалува на 180.