Станува збор за едноставен крем врз база на павлака кој за разлика од вистинското тирамису е полесен и помалку калоричен.
Испробајте го рецептот за ова лажно тирамису кое ќе ве воодушеви, особено затоа што лесно се прави.
Состојки:
10 дкг пишкоти
2 дцл ладно млеко (по потреба малку повеќе)
400 г павлака
1 мала лажица екстракт од ванила
2 лажици шеќер во прав
10 дкг боровинки или друго овошје по ваш избор
малку пропржени и карамелизирани јаткасти плодови за украсување
свежи ливчиња нане
Приготвување:
Подгответе ги садовите во кои ќе го сервирате десертот.
Ставете во павлаката шеќер и екстракт од ванила и измешајте со миксер.
Пишкотите натопете ги во млеко, преполовете ги и распоредете ги во чашите.
Ставете во секоја чаша по неколку боровинки и прелејте сѐ со неколку лажици од кремот од павлака.
Ставете ги чашите во фрижидер на 1 час, а пред пред сервирање украсете ги со уште неколку боровинки и карамелизирани оревчиња или некои други јаткасти плодови, или пак малку какао или со рендано црно чоколадо.
Фото: Pixabey