Состојки:
500 г брашно
40 г свеж квасец
100 мл млако млеко
4 жолчки
100 г мед
50 г шеќер
1 ванилин шеќер
прстофат сол
ванилин шеќер
рендана кора од 2 лимони
рендана кора од 2 портокали
сок од 2 портокали
1 рака суво грозје
0,5 дцл рум
125 г омекнат путер
1 жолчка и 2 лажици вода за премачкување
Приготвување:
Загрејте го млекото, помешајте го внатре квасецот, 2 лажички брашно и 1 шеќер. Добро измешајте и чекајте да стаса.
Во голем сад ставете го брашното и сите состојки по ред, а квасецот додадете го на крајот.
Измешајте сѐ добро и замесете тесто. Месете го подолго за да биде што помеко. Готово е кога ќе почне да се одвојува од ѕидовите на садот.
Обликувајте го во топка, а потоа оставете го на топло да нарасне (околу 60 минути)
Премесете го и оставете го уште еден час повторно да нарасне.
Преполовете го на пола (за две средно големи слатки лепчиња) па оставете да стојат уште 20 минути.
Премачкајте ги со жолка и 2 лажици млака вода и ставете ги да се печат на 160°C околу 25 минути.
Фото: Pixabey