7 најчести фалш намирници и како да ги препознаете

Дали купиштата тартуфи на врвот на вашата пица од 300 денари е премногу добро за да биде вистина? Се разбира

0
609

Веројатно знаете дека „оригиналните“ парфеми од 500 денари што ги продаваа на влезот од ГТЦ се премногу ефтини за да бидат автентични. (Мислам, го знаете тоа, нели?) Но, дали знаете дали вашето шише со маслиново масло е легитимно?

Фалшивата храна или економски мотивираниот фалсификат“, како што понекогаш формално се нарекува, е вистински проблем во продавниците за храна, рестораните и онлајн продавниците за храна насекаде. Производителите можат да ги променат своите производи со мешање на висококвалитетна храна со полоши производи (на пример, маслиновото масло). Тие можат да го користат фенси јазикот на етикетата за да ве намамат (можеби масло од тартуфи). Тие, исто така, можат да бидат и целосно лажни.

Некои прехранбени компании и земји се многу заштитени во однос на термини и етикети, а тоа ви помага да знаете дека навистина го добивате производот што ви е ветен. Производителите на грозје во регионот на Шампањ, Франција, на пример, не им дозволуваат на оние што не го одгледуваат овошјето за своето пенливо вино на нивната територија да го користат зборот.

Не е секогаш лесно – сите сме биле некогаш измамени и едноставно не можеме да го знаеме тоа – но овие совети може да ви помогнат да забележите дека некои производи се лажни пред да ги однесете дома со вас.

Маслиново масло

Маслиновото масло е еден од најзастапените производи во продавниците за храна и рестораните денес. Една серија на студии со примероци од маслиново масло од петте најпродавани трговски марки во САД покажала дека 73 проценти од примероците не ги задоволуваат стандардите на Меѓународниот совет за маслинки (МОК). Производителите на маслиново масло може да го помешаат своето скапо екстра-девствено маслиново масло со полошо маслиново масло, или уште полошо, со друг тип на масло (на пример, соја или сончогледово масло).

Како да забележите? Прво, погледнете ја етикетата. Шишињата на кои пишува „од Италија или „полнето во Италија” можеби не се легитимни. Компаниите можат да увезат нафта во Италија, да ја спакуваат, да ја испорачаат и да добијат италијанска потврда. Легитимните маслинови масла се собрани или направени во Италија.

Исто така може да се држи до оние брендови за кои знаете дека се легитимни и сигурни. Побарајте информации на етикетата како Ден на жетва и печат од градот или регионот кадешто е направено маслото. Италијанските производители се гордеат со нивниот производ, а податоците за потеклото на маслото во шишето што го држите во раката ви помага да знаете дека можете да му верувате.

Морски плодови

Тешко е да се познае. Тоа може да биде токму затоа што многу ресторани и продавници користат лажни идентификации на риби.

Секогаш можете да го користите Гугл за да ги споредите сликите слично. Се разбира, ако рибата е во супа, тоа ќе биде тешко да се знае. Замена на видовите е во ред кога ќе бидете свесни за тоа. Не е во ред кога не знаете дека се случува ова и треба да платите повеќе.

Пармезан

До сега веројатно сте слушнале дури сте ја прочитале приказната на Блумберг од 2016 година која детално објаснува како некои производители на сирење во Соединетите Американски Држави додавале дрвна маса во нивните производи од пармезан. Оваа дрвна маса, исто така позната како целулоза, е одобрен додаток во храната, па затоа е безбедна за потрошувачка. Тоа дури и помага да се спречи навлажнувањето, а кога станува збор за сирење, тоа е важно.

Но, во извештајот е откриено дека производителите додаваат повеќе од одобрениот процент. Понекогаш, многу повеќе. Исто така, тие, во некои случаи, додаваат евтин чедар и се обидуваат да го продадат како поскап пармезан. Блумберг дури објави дека ФДА открила некои производи од сирење, како што е 100% рендан пармезан во кој воопшто немало вистински пармезан.

Како да забележите лажен: Прочитајте ја етикетата. Веројатно компанијата мора да пишува што содржи, но можеби не секогаш го гледате тоа. Доколку состојките како целулоза“ се добро отпечатени, ќе бидете задоволни.

Или уште подобро, купете толку колку што ви треба од питата Пармиџано-Реџано кој е малку поскапо од класичниот пармезан, но е заштитен термин, па ако го пишува на питата тоа, тогаш е навистина тоа.

Кафе

Ова е малку вознемирувачки, особено за вас, мераклии за кафе кои пиете по три шолји на ден. Некое претходно мелено кафе се меша со гранчиња, камен, лушпи од пченка и други состојки, со цел да се зголеми тежината и да се намали количината на производи што производителот треба да ги користи за едно пакување од кафе.

Како да забележиш дека е лажно: Можеби нема да можете освен ако вашиот нос не може да го препознае мирисот на најдобрите зрна од Колумбија. Ако не можете да станете обучен дегустатор за кафе, можете да ја решите дилемата купувајќи кафе во зрно и да го мелите сами.

Така е и многу повкусно.

Мед

Секако, постои мед кој воопшто не е мед. Или, ако е, разреден е со состојки како високо фруктозен сируп од пченка и шеќерна репка. Некој мед се меша со евтин шеќер. Како да забележите дека лажен: Прочитајте ја етикетата. Треба да пишува само мед. Ако било што друго е наведено, не добивате автентичен производ.

Можете исто така да најдете локален пчелар и да побарате од него да ви биде снабдувач. Или побарајте ја Атиџе. Нема да има доволно за сите, но има и многу други производители на добар мед. Не мора да е од диви пчели за да е природен и здрав. Иако оној на Атиџе е сепак најдобар.

Зачини

Не сите зачини стануваат жртва на проблемот со измамите, но некои, на пример, шафран и пипер, се со поголема веројатност да бидат лажни или измешани со помалку скапи зачини. Всушност, една студија (од 1995 година, не паничете) открила дека пиперката била измешана со цигла. Денес, ултра-скапиот шафран може да се меша со цвеќиња од невен, креда, па дури и пластични нитки.

Како да забележите дека лажен: Тешко е. Повеќето зачини во шишенца не содржат вистински состојки, и искрено, тие можеби не ја кажуваат вистината. Ако цената е премногу добра за да биде вистина, зачинот веројатно не е реален. Ова е особено случај со скапиот шафран.

За да бидете сигурни дека го добивате вистинскиот зачин, размислете за купување на рефус зачини.

Масло од тартуфи

Многу готвачи користат масло што има вкус речиси како вистински тартуфи такашто прават мешавина на маслиново масло и ароматични соединенија како 2,4-дитиапентан. (Нели тоа звучи вкусно?)

Како да се забележите дека е лажно: речиси сите се лажни, но може да ги прочитате етикетите ако мислите дека можеби сте забележале вистинско. Состојките треба да бидат едноставни како екстра девствено маслиново масло и тартуфи. Ако забележите!

Фото: Pixabey