Состојки:
1 лажица маслиново масло
2 главици кромид, сечкани
2 чешниња лук, сечкани
приближно 800 г исечкана тиква, плус семки
100 г црвена леќа
малку мајчина душица
1 л топол бујон од зеленчук
малку сол
Приготвување:
Загрејте го маслото во голема тава и пропржете го кромидот додека не омекне. Додадете ги лукот, тиквата, леќата и мајчината душица, а потоа и врелиот бујон. Зачинете, покријте го тенџерето и оставете го да врие 20-25 минути додека не омекнат леќата и тиквата.
Во меѓувреме, измијте ги семките од тиква. Извадете го месото што се залепило за нив, а потоа исушете ги со кујнска хартија.
Загрејте 1 лажичка масло во нелеплива тава и пржете ги семките додека не почнат да скокаат и да пукаат. Често мешајте, но покријте ја тавата. Кога семето изгледа дека е готово, додадете малку сол и малку шеќер и добро измешајте.
Изматете ја зготвената смеса од тиква со рачен миксер или во блендер додека не се изедначи, а потоа додадете павлака за готвење и промешајте повторно. Послужете со лажица павлака, неколку листови мајчина душица и поросете со семки од тиква.
Фото: Pexels