Состојки:
3 јајца
100 мл маџун (ако немате маџун, ставете шеќер или некој друг, поздрав засладувач)
1 кесичка ванилин шеќер
150 мл јогурт
100 мл маслиново масло (помас)
1 кесичка прашок за пециво
150 г брашно
100 г мак и 50 г чиа семе
100 г црно чоколадо
За глазурата:
150 г чоколадо
50 г путер
50 мл млеко
Приготвување:
Изматете ги јајцата, па додадете маџун и ванилин шеќер.
Потоа додадете јогурт и масло и мешајте додека смесата не се соедини.
Додадете брашно со прашок за пециво, а на крајот додадете ги семињата и ситно сечкано или рендано чоколадо.
Истурете ја смесата во подмакан плех и печете на 200 степени околу 30-35 минути.
Подгответе ја чоколадната глазура. Стопете ги путерот. чоколадото и додадете го млекото па прелијте го готовиот колач.