Есента и зимата се секогаш тежок период за имунолошкиот систем. Поминуваме сѐ помалку време на свеж воздух, па нивото на витаминот Д во нашето тело се намалува, а стануваме и помалку физички активни. Сè пократките денови и преминот од летно во зимско сметање на времето може да влијае и на квалитетот на сонот, а тоа негативно влијае на способноста на телото да се одбрани од болести. Покрај тоа, поминуваме повеќе време во затворени простории опкружени со други луѓе и постои поголем ризик од заразување со вируси. Да не зборуваме дека во ерата на корона, зајакнувањето и одржувањето на силен имунолошки систем е поважно од кога било.
Има мноштво намирници кои се нарекуваат „суперхрана“ поради здравствените придобивки што ги носат, но понекогаш е тешко да се дојде до таква храна, особено надвор од сезоната кога тие успеваат и прилично се скапи за да си ги дозволиме секојдневно. За среќа, постои и суперхрана која силно позитивно влијае на имунолошкиот систем, а која е достапна и во есен и зима. Таква храна се тиквите, брокулата, пченката, киселата зелка и мандарините и токму сега е вистинското време да почнете да ги внесувате овие пет супер намирници во вашето мени секој ден.
Тиква
Тиквата е заштитен знак на есента, а нејзината портокалова боја укажува дека е богат извор на бета каротен, моќен антиоксидант кој го штити организмот од ефектите на слободните радикали, го зајакнува имунитетот и го спречува развојот на малигни тумори. Освен бета каротин, содржи и витамини Ц, Е, К, Б1, Б2, Б3, Б6, фолна киселина и минерали калиум, фосфор, калциум и железо. Ќе додадеме дека, благодарение на нејзиниот состав, лесно се вари и е идеална храна за луѓе со чувствително варење бидејќи делува смирувачки и го регулира варењето. Дури 80% од нашиот имунолошки систем се наоѓаат во системот за варење. Затоа, можеме слободно да тврдиме дека здравиот дигестивен систем е центар на имунитетот. Треба да се напомене дека сите хранливи и лековити материи во тиквата се во таква комбинација што лесно се апсорбираат од телото и ја стимулираат апсорпцијата на други хранливи материи.
Брокула
Оваа храна која многумина ја нарекуваат кралица на здравјето е богата со минерали како калциум, калиум, железо и магнезиум, потоа фолна киселина и многу витамини. Има двојно повеќе витамин Ц од спанаќот и исто количество како лимонот и речиси сите главни антиоксиданти, како што се сулфорафан, кверцетин и каротеноиди, па затоа не е чудно што игра важна улога во заштитата на имунитетот. Покрај тоа, таа е богата со целулоза, која ја стимулира работата на цревата, а високиот процент на влакна и лесната сварливост ја прават одлична храна за здравјето на дигестивниот систем.
Пченка
Малкумина ја доживуваат оваа „обична“ и евтина храна како суперхрана, но пченката е одлична за имунитетот бидејќи содржи многу витамини А, Б, Е и Ц и антиоксиданти, како лутеин и зеаксантин и кверцетин. Овој коктел од антиоксиданти се покажа како моќен во спречување и ублажување на воспалителни состојби и заштита од оксидативен стрес, додека изобилството на фолна киселина ја зголемува заштитата од вируси, што е многу добредојдено во зима и во пандемиска ситуација. Друга од многуте придобивки на пченката е високиот процент на нерастворливи влакна кои се задржуваат во дигестивниот тракт и спречуваат запек, ги штитат цревата од развој на рак и обезбедуваат долготрајно чувство на ситост. Ова се доволни причини да започнете да ја консумирате секој ден, а тоа го поткрепува и нејзината сестраност во подготовката. Можете да ја јадете во форма на палента, житарки за појадок, пуканки или во зрна како додаток на салати и чорби.
Кисела зелка
Киселата зелка е вистински еликсир за имунитетот и варењето, а нејзините лековити својства се познати уште многу одамна. Освен тоа, расолот од кисела зелка се препорачува како терапија за чистење на организмот. Зелката содржи совршена комбинација на витамини А, Б, Ц, Е и К и минерали манган, селен, калциум, калиум и магнезиум, омега 3 масни киселини и лековити сулфурни материи кои штитат од рак. Бактериите на млечната киселина од киселата зелка ја одржуваат цревната флора здрава и на тој начин го зајакнуваат целокупниот имунитет на организмот. Киселата зелка е нашата омилена зимска храна, но за жал ретко се консумира сирова, иако е најбогата со хранливи материи и лековити состојки. Затоа, обидете се да пиете чаша расол барем еднаш неделно или да подготвите вкусна салата од сирова кисела зелка.
Мандарина
Ова омилено зимско овошје е богато со витамини Ц и А, фолна киселина, флавоноиди, калциум, железо и калиум. Благодарение на овој состав, мандарините помагаат во зајакнувањето на имунолошкиот систем и ве прават помалку подложни на настинки и грип. Покрај тоа, мандарините се богати со диетални влакна кои го поддржуваат варењето и го подобруваат функционирањето на организмот воопшто. Ги олеснуваат движењата на цревата и ги хранат нивните клетки, а со тоа ги штитат цревата, но и целиот организам од болести. Ако додадеме дека имаат и антиканцерогени својства и го подобруваат здравјето на мозокот, кожата и срцето, нема причина да не јадете барем две-три слатки и здрави мандарини секој ден.