Ова издание на „Арткујна“ е посветено на виното, чоколадото и на авокадото. Низ една репортажа од Мексико е доловена страшната ситуација во која се наоѓаат тамошните производители на „зеленото злато“. Репортажата, пак, за винаријата „Сопот“ близу Велес открива една поубава слика – како се раѓа и опстојува една успешна винско-кулинарска приказна во регионот од каде „извираат“ најскапоцените македонски вина. Странско списание го има прогласено „Шато Сопот“ за едно од десетте топ Инстаграм точки во Македонија.
А сето тоа не би било целосно, особено не пред празниците „Свети Трифун“ и „Свети Валентин“ ако не се грицне и по една коцка чоколадо – црно, бело, млечно или розово – изборот е ваш. Што сѐ ни значи чоколадото и колкава е неговата моќ кога само една коцка е доволна да нѐ направи среќни и расположени?
Иако вели дека не знае да готви, нашиот најпознат шоумен и актер Игор Џамбазов зборува за своите нови здрави навики во исхраната, за рестораните во Дојран и во Скопје, како и за тоа дека маџунот му го спасил животот.
„Арткујна“ ве навраќа на почетоците на најпознатата градска кафеана во Скопје, „Пелистер“ – низ фотографии од старо Скопје и од примамливите јадења кои ги служи.
Нови рецепти, нови вкусни провокации на нови десет шефови од познати ресторани во земјава чекаат на вас – прочитајте што ви предлагаат шефовите од „Камник“, „Хилтон“, „Мериот“, „Пастел“, …
Засукајте ги ракавите и изненадете ги саканите со варени ѓевречиња, круши во црвено вино, чоколадно фонду, Турнедос Росини, колач од зајак и уште дваесетина оригинални и испробани рецепти. Читајте, гответе и празнувајте!