Состојки:
550 г брашно
300 мл јогурт
1 лажичка шеќер
1 лажичка сол
1 лажичка сода бикарбона
1 лажичка прашок за печиво
Путер за премачкување
Приготвување:
Во длабок сад ставете јогурт, шеќер, сол, сода бикарбона, прашок за печиво и измешајте. Постепено додавајте брашно и замесете меко тесто.
Ставете го тестото во кеса (за замрзнувач) и оставете го во фрижидер 10 минути.
Потоа премесете го тестото на набрашнета работна површина и поделете го на 7 дела.
Премесете го секој од нив и формирајте 7 топчиња.
Оставете ги да отстојат 5 минути па секое топче расукајте го до големина на чинија.
Ставете ги во тепсија за печење во рерна, а кога ќе бидат готови (не им треба многу време), додека се уште топли премачкајте ги со путер или со маслиново масло.
Фото: Pixabey