Најдобрите масла за готвење и пржење: од здравствени причини, важно е да ја научите разликата

Постојат различни видови на масла и голема е разликата во рафинираните индустриски масла и природните ладно цедени масла кои можат да имаат големи придобивки за нашето тело.

0
333
Фото: Unsplash

Со зголемениот број на намирници кои ни се достапни, понекогаш не е лесно да се препознае која од нив всушност припаѓа на листата на здрава исхрана. Особено е скокотливо со маслата од кои некои не треба да се користат премногу во секојдневната исхрана. Постојат различни видови на масла и голема е разликата во рафинираните индустриски масла и природните ладно цедени масла кои можат да имаат големи придобивки за нашето тело.

Растителните масла може да се користат и сирови, а постојат и најдобри масла за готвење и пржење. Секако, постои и листа на оние кои би било добро да се избегнуваат во исхраната. Меѓу намирниците кои не треба да се најдат во преголеми количини на нашето мени се заситените масти и преработената храна. Тие можат да влијаат на зголемување на лошиот холестерол, кој може да стане еден од виновниците за кардиоваскуларни болести.

Видовите на масла кои немаат високо ниво на заситени масти треба да се користат за готвење и пржење. Од количината на природни состојки и на оние додадените кои би требало да бидат многу помалку од природните ќе зависи и тоа кое масло е најдобро за готвење.

Најдобрите масла за готвење

За маслото за јадење добро би било да ја знаете точката на согорување за да знаете пред употреба дали треба да го користите на пониски или на високи температури. Ова може да ви помогне и да одредите за какви јадења ќе го користите. Повеќето ладно цедени масла се подобри за употреба како зачини или за готвење на пониски температури.

Подолу ви ги пренесуваме типовите на масла кои се најдобри за готвење.

Девственото маслиново масло е едно од најпознатите, содржи антиоксиданти и има антиинфламаторни својства. Не се препорачува за пржење, туку за готвење или за употреба во сурова форма за салати. Ова масло за готвење треба да се користи само на ниски температури или за завршување на оброците. При купувањето внимавајте да е чисто девствено маслиново масло.

Кокосово масло

Како добра алтернатива на рафинираното сончогледово масло кое многу често се користи може да биде кокосовото масло за јадење. Ова масло се препорачува за правење десерти, салати, сосови или при готвење, но за пржење и печење добро би било да изберете некое друго. Неговиот вкус не е интензивен и другите состојки брзо ќе го покријат. Подобра опција е нерафинираното, девствено кокосово масло, кое содржи масти кои полесно се претвораат во енергија и кои можат да помогнат при губење на тежината.

Сепак, кокосовото масло не треба да се консумира во големи количини бидејќи содржи повеќе заситени масти отколку, на пример, маслиновото масло.

Сончогледово масло

Иако најчесто се користи во кујните, рафинираното сончогледово масло во никој случај не е добра опција за готвење, пржење или воопшто за консумирање. Но, ладно цеденото сончогледово масло може да има големи придобивки за телото. Богато е со витамин Е и есенцијални незаситени масни киселини. Овој тип на масло за јадење може да се користи на пониски температури и на крајот од готвењето или како додаток во салати.

Масло од семки од тиква

Чистото и природно масло од тиква би било штета да се користи за пржење на високи температури бидејќи на тој начин ќе се изгубат повеќето од многуте хранливи материи што ги содржи. Меѓу хранливите материи се витамините К, А и Е и омега-3 и омега-6 масните киселини. Овој тип на масло е најдобро за супи, салати и за завршување на јадењата. Има интензивен вкус и може да биде добар додаток на крем супите.

Најдобрите масла за пржење

Многу сурови масла ги губат своите својства кога се користат на високи температури што се користат за пржење и печење. Поради оваа причина, за вакви јадења се препорачува употреба на рафинирани масла кои имаат повисока точка на горење. Покрај тоа, постојат и други видови на масла за пржење.

Масло од канола

Маслото од канола се добива од растението канола, кое припаѓа на семејството на кељ, брокула и карфиол. Богато е со омега-3 и омега-6 масни киселини и има многу благ вкус. Може да се користи за готвење, но и како масло за пржење бидејќи има висок степен на стабилност. Најчесто се користи за печење десерти, но може да се користи и во други јадења бидејќи има слаб вкус.

Масло од сусам

Заедно со кокосовото масло, маслото од сусам често се користи во азиската кујна. Тоа е добар извор на антиоксиданти и омега-6 масни киселини и е погоден за срцето и крвните садови. Најчесто се користи за брзо пржење или готвење. Може да има послаб вкус и ова масло се користи за пржење, додека потемните, со посилен вкус обично се додаваат во јадењата по готвењето, како зачин.

Палмово масло

Палминото масло е одлична алтернатива на сончогледовото масло при пржење. Направено е од пулпа од плодовите од палмите или од семките. Содржи висок процент на заситени масти, витамини Е и А и може да се користи како масло за пржење. Неговата точка на согорување е околу 430-455 ° C.

Масло кое не треба да се готви или пржи

Иако постои листа на масла кои се добри за готвење и пржење, има и такви кои согоруваат штетни состојки на високи температури и кои не треба да се користат за овие цели. Покрај тоа, многу девствени масла, особено оние ладно цедени, губат најголем дел од нивните својства за време на пржењето или готвењето на повисоки температури.

– Масло од ленено семе – Ќе ги изгубите сите есенцијални киселини

– Маслото од коноп – одлично како зачин, ги губи хранливите материи со готвење

– масло од орев – станува горчливо и ги губи хранливите материи на високи температури

– растителни масла – имаат ниски точки на согорување и не се погодни за готвење