Есен иде дуњо моја!

Доаѓа есента, а со неа и дуњите. Бидете подготвени за нив со овој одличен рецепт за ликер од дуњи - совршен вкус на есента во чаша

0
203

Есента полека наближува, а со неа доаѓаат и многу убави, миризливи и вкусни плодови. Дуњата е дефинитивно еден од омилените ароматични есенски плодови …

Најдовме рецепт за вкусниот ликер од дуња со најубавите ноти од цимет и портокал кој потоа можете да го пијуцкате во секое време од годината. Исто така е и одлична идеја за подарок.

Состојки за 3 литри ликер од дуњи:

1 ипол килограм дуњи

½ портокал

250 грама кафеав шеќер

1 стапче цимет

2 каранфилчиња

2 парчиња ѕвездест анасон

750 мл вотка

Приготвување:

Измијте ги дуњите и отстранете ги влакната со кујнска крпа. Преполовете ги, а потоа исечете ги на четвртини. Излупете ги и исечете ги на поголеми парчиња.

Исцедете половина портокал и ставете го во големо тенџере заедно со околу еден литар вода. Внатре ставете ги и парчињата дуњи и варете ги околу 30-40 минути на тивок оган додека не омекнат.

Процедете го пирето преку сито или газа и соберете го сокот. Би требало да има околу 1 литар сок. Измешајте го сокот од дуња со шеќер, цимет, каранфилче и анасон во стаклен сад (бокал) и ставете го во фрижидер да стои околу 24 часа.

Следниот ден, извадете ги циметот, каранфилчињата и анасонот од сокот. Измешајте го сокот со алкохол и префрлете го во голем сад или во три шишиња од 1 литар. Оставете го ликерот да стои најмалку 2-3 недели, повремено мешајќи или протресувајќи ја содржината.

Исцедете го готовиот ликер низ ситно сито и префрлете го во врели измиени шишиња. Затворете ги шишињата цврсто.

Фото: Unsplash