И солено и слатко, за сечиј вкус.
Состојки:
300 мл млеко
600 г брашно
1 јајце и 1 жолчка
50 мл масло
1 лажичка шеќер
За слатка варијанта: џем по ваш избор
За солена варијанта: коцка сирење (50 гр.)
Приготвување:
Растворете го квасецот во млекото, додадете шеќер, јајце, брашно, масло и замесете помеко тесто.
Покријте го тестото и оставете го да се одмори 20 минути, па поделете го на еден поголем дел и 4 помали. Развлечете го најголемиот дел во правоаголник, премачкајте го со џем и завиткајте го во ролна.
Поставете хартија за печење во тепсија. Ставете ја штрудлата во еден дел од тепсијата, а со останатите топчиња направете кифлички со џем и со сирење.
Наредете сè на плехот за печење, покријте ги и по 15 минути премачкајте ги со жолчка и со малку масло. Печете на 200 степени околу 35 минути.
Фото: Pixabay