Еве што можат да направат само две лажички од овој путер наутро за нашето здравје

Прочистениот свеж путер е уникатен природен производ без адитиви, засилувачи на вкус, сол, шеќер

0
196
Фото: Freepik

Ги е префинет путер што источната медицина, особено Ајурведата, благодарение на своите лековити својства го нарекува и кралско масло или течно злато. Иако се смета за егзотична намирница, всушност е чисто масло, кое нашите предци го правеле за да ги спаси највредните состојки на путерот од кравјо млеко од расипување. Се добива со готвење путер на ниска температура, при што испарува водата од путерот, а цврстите млечни материи се одвојуваат и се отстрануваат со лажица. Ова дава вкусен и миризлив путер без конзерванси и други нечистотии. Кулинарските експерти користат Ги како основа за подготовка на широк спектар на јадења, може да се консумира на безброј начини и е одлична замена за растителни масла, путер или други масти. Се додава во храната бидејќи му дава полн вкус и мирис, а бидејќи е отпорен на температура, погоден е за пржење, похување, печење на секаква храна, подготовка на солени и слатки јадења, колачи. Им дава посебна арома на чорбите и супите, а се користи и како вкусен и самостоен намаз на леб.

Квалитет на путерот

Прочистениот свеж путер е уникатен природен производ без адитиви, засилувачи на вкус, сол, шеќер, не содржи млечен протеин казеин и е единствениот млечен производ кој не содржи млечен шеќер лактоза, па затоа е погоден за луѓе чувствителни на млеко и млечни производи. Се подготвува на многу рафиниран и долготраен, но всушност едноставен процес на лесно загревање на најквалитетниот млечен, непастеризиран путер. За време на готвењето, пената и отпадот се отстрануваат одозгора со лажица, додека не остане чиста златна течност, 99 проценти чиста млечна маст. Не смее да се превари, ниту да изгори. Кога правите Ги, важен е квалитетот на путерот од кој е направен, бидејќи во спротивно крајниот резултат, добиениот Ги нема да има позитивен ефект врз телото и умот. Така преработениот ги има неограничен рок на траење ако се чува на темно и суво место, но мора да биде добро затворен и заштитен од надворешни влијанија. Има многу научни докази кои покажуваат дека разни биоактивни соединенија како што се конјугирани линолеински киселини и масни киселини со краток и среден синџир придонесуваат за подобрување на здравјето на луѓето и долговечноста.

Сам или во комбинација

Ги може да се користи сам или во комбинација со мед за лекување рани, изгореници, воспаление на кожата и плускавци, а се покажа дека е ефикасен во лекувањето на инфекции на очите, во намалување на лошиот холестерол, спречување на дијабетес, забавување на Алцхајмеровата болест. Заситените масти го намалуваат ризикот од срцеви заболувања, ја спречуваат остеопорозата, го зајакнуваат имунолошкиот систем, го хранат мозокот и нервниот систем, го регулираат дејството на хормоните. Со цел лекување и чистење на телото, Ајурведата препорачува да се земат една до две лажички Ги наутро, на празен стомак.

Фото: Freepik