Состојки за 6 лепињи:
125 мл топла вода,
лажичка шеќер
1 кесичка сув квасец
60 г густ јогурт
240 г брашно
1/2 лажичка сол
100 г путер
4 чешниња лук
сечкан магдонос.
Приготвување:
Измешајте ги водата, шеќерот и квасецот и оставете ги да отстојат 15 минути.
Во меѓувреме, растопете го путерот во тава и додадете го исечканиот лук и добро измешајте.
Додадете ги останатите состојки и 2 лажици мешавина од путер и лук во активираниот квасец и замесете го тестото.
Извадете го на работната површина и додајте брашно по потреба.
Кога ќе го замесите тестото, оставете го да се крева 1-2 часа.
Извадете го тестото од чинијата, премесете го и поделете го на 6 делови и оставете да стои уште 15 минути.
Расукувајте го тестото парче по парче до дебелина од 5 мм и по желба ставете му магдонос одозгора.
Загрејте ја тавата на највисоката температура,па кога ќе биде врела, ставете наан лепиња и печете ја секоја страна по 2-3 минути без да додавате масло.
Кога се готови, премачкајте ги со мешавина од путер и лук додека се уште топли.