Како да јадете леб и да не се здебелите?

Многумина избегнуваат леб кога се обидуваат да изгубат тежина, но не мора да мора да биде така.

0
497

Точно, лебот е полн со јаглени хидрати, а во многу случаи се прави од многу преработено брашно. Сепак, постои здрав начин на јадење леб од кој нема да се здебелите. Постојат неколку правила што треба да ги следите и ќе можете да уживате во лебот иако сте на диета.

Следете го правилото 10: 1

Едноставно кажано, на секои 10 грама јаглени хидрати лебот треба да содржи грам влакна.

Леб од цели зрна

Ако списокот на состојки започнува со шеќер, фруктоза, пченкарен скроб, бело или пченично брашно, многу е веројатно дека станува збор за леб што содржи едноставни јаглехидрати и треба да се избегнува.

Ако не сте сигурни дали некој леб е од цели зрна, првата состојка на списокот треба да бидат токму тие житарки.

Изберете органска пченица

Пченицата значително се промени во последните 50 години и треба да се избере органската што е помалку изложена на пестициди.

Купете ферментиран леб

Лебот од ферментирано, кисело тесто е полн со здрави бактерии кои помагаат во регулирање на функционирањето на дигестивниот систем.

Јадете го со здрави масти

Својот омилен леб слободно јадете го со здрави масти како маслиново масло, кокосово масло, ги и путер.

Изберете потемен леб

Колку е потемно брашното од кое се прави лебот, толку е побогато со антиоксиданти.

Леб со семиња

Лебот со семиња е полн со хранливи материи што нема да ги добиете во обичниот леб, пишува Eat this.