Алергија или ковид-19? Како да се борите против алергии за време на пандемија

Симптомите на пролетните алергии можат да ги прикријат првичните симптоми на ковид. Во богатиот ботанички свет, постои една вредна фитотерапевтска билка која е архетип на вистински борец и против алергии и против вируси, а за кое растение точно станува збор, прочитајте подолу.

0
431

Насолзени очи, слабост, кашлица, затнат нос, црвенило, сите овие симптоми се јавуваат кај луѓето кои страдаат од алергии. Тие предизвикуваат непријатности и на еден многу иритирачки начин го оневозможуваат непреченото извршување на секојдневните обврски. Пролетта честопати внесува еден вид немир во секојдневниот живот на многумина кои страдаат од овие симптоми, но тие можат значително да се намалат, а во тој случај, превенцијата е половина од битката.

Сезоната на алергии се зголемува, а во оваа состојба на пандемија многу пати сме збунети од симптомите бидејќи оваа година тие за жал се преклопуваат. Симптомите на алергија можат да ги прикријат првичните симптоми на ковид. Во богатиот ботанички свет, постои една вредна фитотерапевтска билка која е архетип на вистински борец и против алергии и против вируси, а за кое растение станува збор точно, прочитајте подолу.

Губење на мирис, корона или алергија?

Најчеста дилема е губењето на мирисот. Кај алергиите, губењето на мирисот е резултат на блокирањето на воздухот за да стигне до рецепторите за чувството за мирис во носот, буквално, носот е блокиран. Ако носот не е блокиран и има губење на мирис, тогаш станува збор за корона вирус. Алергичарите обично имаат симптоми насочени кон носот, очите и грлото. Ако некој чувствува грозница, болки во телото и слабост, најверојатно има ковид-19.

Сезонските алергии обично не предизвикуваат отежнато дишење освен ако имате потешка респираторна состојба што може да биде предизвикана од изложеност на полен, како што е астмата.

Природна интервенција кај алергии, вируси и бактерии

Постојат мали, но силни семиња во кои се крие голема моќ и кои се чиста моќ на природата, а опсегот на дејствување на овие семиња е неверојатен. Станува збор за семе од црн ким кое има лековито дејство врз целокупната состојба на организмот. Главните компоненти на црниот ким играат важна улога во превенцијата и борбата против микробите, алергиите, воспаленијата, нарушувањата на црниот дроб и дијабетесот, автоимуните, па дури и малигните заболувања.

Црниот ким како природен сојузник во контролата на алергии, вирусни инфекции или регулирање на имунитетот можеме да го побараме во форма на ладно цедено масло, но исто така и во други форми, на пример, во медот.

Црн ким во мед

Медот и семето се поддржуваат во заедничкото делување. Употребата на семе од црн ким во медот ги чисти дишните патишта, спречува акумулирање на слуз, овозможува подобро и подлабоко дишење и ја зголемува активноста на одбранбениот систем. Црн ким во мед е заеднички предзнак за регулирање на алергии и вирусни инфекции.

Тимокинонот од црниот ким ги шири бронхиите, а потоа симптомите на алергија престануваат, телото полека се навикнува на поленот што го иритира, па дури и на оној од амброзија. Така, овој мед со црн ким станува функционален и делува како нежна природна вакцина и добро е да започнете да го земате на крајот на зимата. Уште поважно, долготрајниот внес на мед има имуностимулативно дејство, спречува инфекција и е поефикасен од хемиските сирупи за кашлица, особено за кашлица кај децата.

Значењето на маслото од црн ким

Медицински истражувања ја проучуваат употребата на ладно цедено масло од црн ким (Nigella sativa) кај алергии и резултатите покажуваат дека по две недели користење маслото од црн ким го намалува присуството на назална конгестија и чешање и кивање, што го прави ветувачки ботанички лек за алергии.

Секако, важно е да знаете како да изберете квалитетно масло. Мора да биде ладно цедено, во мали серии, да се чува во шишиња со темно стакло што го стабилизира на нежен, природен начин. Маслото од црн ким содржи биолошки активно есенцијално масло, а тимокинонот е исто така најважната активна состојка во маслото од црн ким, чија содржина се користи за проценка на автентичноста и квалитетот на маслото и неговиот фармаколошки ефект. За да може нивото на тимокинон да биде на ниво и да обезбеди терапевтски ефект врз телото, маслото мора да биде свежо цедено и семето да биде квалитетно. Особеноста на ладно цеденото масло е во неговиот имуномодулаторски ефект, што е реткост во растителниот свет.

Поради неговото имуномодулаторно дејство, често се препорачува за вирусни и бактериски инфекции, како и за автоимуни заболувања. Земањето ладно цедено масло од црн ким треба да започне неколку недели пред да пристигне првиот полен и за време на есенските и зимските инфекции. Оние кои задоцниле треба што побрзо да почнат да го употребуваат.

Фото: Pixabay