Состојки:
Суви состојки:
¾ шолја семки од тиква
¾ овесни снегулки
½ шолја ленено семе
½ шолја сусам
½ шолја сончоглед
Една ипол шолја брашно (интегрално или пола интегрално, пола р’жано)
1 лажичка прашок за пециво
Една ипол лажичка сол
Влажни состојки:
¼ шолја маслиново масло
1 до 1 1/2 шолја вода
Приготвување:
Загрејте ја рерната на 190°C и подгответе две тепсии
Во поголема чинија измешајте ги сите видови семиња, брашното, прашокот за пециво и солта
Додадете масло и шолја вода и со раце спојте ги сите состојки и додадете толку вода колку што е потребно за да се добие тесто кое нема да се лепи за прстите и за чинијата. Раздвојте го тестото на два дела, па едната половина ставете ја во фрижидер додека не завршите со првата тура крекери.
Ставете го тестото помеѓу два листа хартија за печење и со оклагија расукајте го и истенчете го добро. Исечете го тестото на плочки или на ленти или пак искршете го откако ќе се испече. Ставете го на тепсија обложена со хартија за печење и печете околу 15 минути.
Кога крекерите ќе се оладат чувајте ги во метална кутија и јадете ги со некое макало по ваш избор.
Ние ги испробавме со туна салата со лимон и малку мајонез.
За мерка користете чаша од 2,5 дцл.