Овој здрав печен чипс од леќа е богат со протеини и без глутен, јатки, семиња и зрна. Не е потребно пржење или масло, бидејќи се пече во рерна и е одличен алтернативен начин за готвење на леќа кој не вклучува вриење.
Ако сакате да додадете повеќе протеини и хранливи состојки, тогаш додадете 1-2 супени лажици чиа или семе од лен во смесата.
Состојки:
1 чаша / 140 гр. црвена леќа
4 суп.лажици доматно пире
1 парче кромид
2 чешниња лук
1 лажичка црвен пипер
½ лажичка куркума
2 лажици јаболков оцет
1 лажица јаболков сируп
Прстофат сол и црн пипер
¾ чаша / 180ml вода
1 суп.лажица сушен босилек
Приготвување:
Потопете ја леќата во солена вода барем еден час, а најдобро е преку ноќ.
Исцедете ја и исплакнете ја леќата, а потоа ставете ја во блендер заедно со сите други состојки освен босилекот.
Се меша, а потоа се додава и босилек.
Ставете хартија за печење во тепсијата и истурете ја смесата.
Печете на 190 степени 30 минути.
Извадете од рерната и оставете да стои 10 мин.
Излупете ја мрсната хартија и исечете ги чипсовите во долги ленти, а потоа во триаголници. Поставете ги лепливите чипсови директно на решетката за печење во рерната и потоа печете уште 5-15 мин на 170 степени, додека не се исушат.
Извадете ги чипсовите од рерната кога рабовите ќе бидат златни.
Уживајте во чипсот веднаш или оставете го во кутија со капак до 3 дена.
Совет плус:
На второто печење треба да бидете внимателни затоа што лесно може да загори на краевите.
Рецептот и фотографиите се од ТУКА.