Состојки:
4 средно големи компири
1 кисела павлака
Сок од лимон
1 конзерва грав
1 кромид
Маслиново масло
Сол, црн пипер
Луто пиперче
Лук во прав
Други зачини по желба
Приготвување:
Загрејте ја рерната на 180 степени. Намачкајте ја тепсијата со путер или со масло и ставете ги компирите да се печат околу 1 час, додека не омекнат.
Во меѓувреме, во павлаката измешајте црн пипер и сок од 1 лимон.
Кога се компирите речиси готови, издинстајте го кромидот па додадете ги зачините и гравот и динстајте уште неколку минути.
Кога се компирите готови, почекајте малку да се оладат, пресечете ги по половината, растргнете ја лушпата и наполнете ги со смесата со грав и со павлака.