Лимоните имаат многу моќни својства кои од дамнина се користат во лекување и превенција на разни здравствени тегоби. Секако, најдобри се органските лимони кои не се третирани со разни штетни пестициди и хемиски материи. Богати се со витамини, хранливи материи, одлични за детоксикација на организмот. Најчесто се консумира сокот од лимон затоа што е богат со витамин Ц.
Лимон за лекување на рак
Консумирањето лимони е корисно за разни здравствени проблеми, на пример, за породбрување на системот за имунитет, превенција на астма, чистење на црниот дроб, бубрезите, отстранувањето инфекции, лекувцање на стрес, намалување на ризикот од мозочен удар. Она што често го занемаруваме е консумацијата на кората од лимон која е супер здрава и корисна. Таа го нормализира нивото на холестерол, има моќни антимикробни својства кои можат да ги елиминираат габичните бактериски инфекции и да ги отстранат цревните паразити. Докажано е дека кората од лимон ефикасно го отстранува токсичниот отпад од организмот па заради тоа може да се користи во лекувањето на ракот.
Во последните 40 години повеќе испитувања покажале дека замрзнатите лимони се одлични за уништување на клетките на ракот на дојка, на бели дробови, на панкреас, рак на простатата и дебелото црево. Исто така, истражувањата покажуваат дека замрзнатиот лимон е поповолен од хемотерапијата, а во процесот на отстранување на клетките на ракот не влијае на здравите клетки.
Хемикалиите како лемоноидите кои се наоѓаат во кората од цитрусите се способни да го забават растот на клетките од ракот и да индуцираат неповратно уништување на самите клетки. Лимоните содржсат околу дваесетина состојки кои се одлични против развој на ракот, вклучувајќи лимонен, цитрус пектин и флавонол-гликозиди кои го стопираат размножувањето на клетките на ракот.
Како флавоноидите кои се наоѓаат во другите овошја и зеленчук, оние во сокот од лимон – хесперетинот, нарингенинот и ериодиктиолот делуваат како антиоксиданси и помагаат во борбата против разни засилени воспаленија. Хесперетинот е одличен за превенција и за спречување на растот на туморите. Исто така, може да помогне при лекување на дијабетесот како и за намалување на ризикот од кардиоваскуларни болести со снижување на високиот крвен притисок и на нивото на липидите во крвта.
Секако, некои научни кругови го негираат влијанието на овој агрум и неговата можност за уништување на клетките на ракот. Другата страна се повикува на намерно прикривање од страна на моќното фармацевстко лоби кое ги гледа своите интереси во негирањето и запирањето на подлабоките истражувања кои, евентулано, би дале некои нови решенија во борбата со клетките на ракот.
Вкусна храна и лек
Освен очигледните здравствени причини, консумирањето на цел замрзнат лимон ќе го изненади секого и со самиот вкус. Ако лимонот се замрзне пред употреба, неговата арома се засилува па станува уште повкусен за консумација. Едноставно, земете органски лимон, добро измијте го и ставете го во замрзнувач. Можете да замрзнете и пресечени кришки или едноставно, цел лимон.
Кога ќе се одмрзне, лимонот е многу лесен за натамошна употреба. Еден од најдобрите начини за негова консумација е како зачин за салата. Можете да го испробате на сладолед или да го пробате во јогурт. Секоја овопна салата можете да ја направите уште повкусна со самото поросување со замрзнат лимон. Исто така, можете да ја подобрите аромата на супите, на готвените јадења, на разни сосови и во смути.
Постојат разновидни можности за користење на органски замрзнат лимон во секојдневната исхрана, такашто уживајте во сите предности на оваа супер намирница и паралелно со тоа превенирајте го и подобрете го целокупното здравје на вашиот организам.