Вкусни полнети и печени домати за брз ручек

Печените домати ќе ве воодушеват со богати ароми и вкусови

0
518

Омилените домати ќе добијат поинтензивна арома ако ги ставите во рерна и ако ги наполните со вкусна, ароматична смеса. Задолжително додадете и кашкавал за да добиете уште повкусен и брз ручек.

Полнетите домати миожат да бидат прилог за месни или за јадења со риба но и главно вегетаријанско јадење.

Состојки:

400 г домати

100 г кромид

2 јајца

4 лажици брашно

1 лажица путер

1 лажица млеко

Свежо мелен црн пипер

2 чешниња лук

1 лажица магдонос

Пелати

Мајчина душица, босилек

Приготвување:

Отсечете ги горните делови од доматите и со лажица издлабете ги.

Загрејте 1/3 путер и издинстајте го ситно исечканиот кромид, па додадете ситно сечкан лук и на крајот сечкан магдонос.

Изматете ги јајцата, додадете брашно, лажица млеко, лажица свежи зачини и црн пипер. Помешајте со кромидот, лукот и магдоносот.

Наполнете ги доматите со оваа смеса, поклопете ги со капачињата што ги пресековте и наредете во сад за печење. Ако ставате и кашкавал, ставете го сега. На дното од садот додадете малку пелати и печете 30-40 минути на 150 степени.