Ова е едно од омилените јадења на многумина, бидејќи има многу зеленчук, а има и мевце. Веројатно сите ја прават на свој начин, ама кога во неа има модри домати и бамји, е дури тогаш има навистина се што треба да има.
Состојки:
700 г месо (ние ставивме свинско месо)
1 модар патлиџан
1 тиквица
две црвени пиперки
две зелени пиперки
1 кромид
1 големо чешне лук
3-4 домати
10-15 бамји
2 моркови
4-5 компири
1 стапче праз
1 мала шолја ориз
сол, црн пипер, буковец (лут)
магдонос
масло
вода по потреба (од онаа во која се варело месото)
Приготвување:
- Ако сте вработени, а сакате тазе ручек, тогаш најдобро е месото да го сварите од вечер.
- Во тепсијата во која се прави турлитавата се става зејтин и се загрева на тивок оган на рингла, па внатре се ставаат исечкани кромидот и празот.
- Го лупите и останатиот зеленчук и го сечете на коцки или на тркалца, во зависност од зеленчукот (со исклучок на бамјите кои се ставаат цели), и се додаваат во тепсијата.
- Во меѓувреме вклучете ја и рерната на 200 степени.
- Кога целиот зеленчук е исечкан и ставен во тепсијата, додадете вода од онаа во која се вареше месото, ставете го оризот, наредете го месото и зачинете па ставете ја тепсијата во рерна.
- Печете околу 40-45 минути и кога е се готово ставете одозгора свеж исечкан магдонос.